Imi place (37 voturi)
Biserica Ortodoxă din Deal (Str. Bisericii Ortodoxe nr. 12), numită și Biserica Sfânta Treime din Deal, a fost construită în perioada 1795-1796, prin contribuția orașenilor și meșteșugarilor români din Cluj, cu sprijinul negustorilor greci și macedoneni din Cluj și a negustorilor români din Brașov.
Prima liturghie a fost oficiată în biserică în ziua de Crăciun a anului 1796, de către preotul Ilie Fulea, sosit la Cluj în 1792. Biserica a fost reparată de mai multe ori, în 1823, 1877, 1922 și 1937. Cu prilejul restaurării din 1951-1958, în dreptul turnului, pe fațada de vest, flancând intrarea, au fost înălțate două picioare de zidărie, care susțin un mic planseu din beton armat. În perioada 1919-1932 a servit drept catedrală a Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Biserica este construită pe axa vest-est și este alcătuită dintr-un pronaos dreptunghiular (cu dimensiunile de 4,16x5,60m), o navă (cu dimensiunile maxime 6,10x7,90m), un spațiu îngust în fața iconostasului (2,90x5,60m) și o absidă semicirculară în interior și poligonală în exterior.
Pridvorul tăvănit este despărțit de nava prin trei arcade, dintre care cea centrală are o deschidere în formă de mâner de cos, iar cele laterale au deschideri semicirculare. Cele trei arcade poartă la etaj o balustradă de zid, decorată cu o cornișăîin partea superioară.
Pereții navei sunt flancați în colțuri de pilaștri masivi, tratați în planuri verticale diverse. Elementul definitoriu al bisericii este situarea pilaștrilor masivi de colț în unghi de 45° în raport cu pereții navei, fapt care transformă tipologia spațiului interior într-una octogonală, specific barocă. Pilaștrii de colț susțin două arcuri cu deschidere semicirculară, care se încrucișează, servind ca elemente de susținere a calotei boeme a carei înalțime maximă este de 7,05 metri.
Pictura murală a interiorului este de dată recentă.