Imi place (115 voturi)
Se află la vest de Dealul Cetățuia și reprezintă un important loc de agrement de week-end. Versantul nordic este acoperit cu o pădure mixtă de carpen, corn, alun, măr sălbatic, salcâm, gorun etc., cu numeroase poieni inflorite în care, periodic, se desfășoară diferite concerte.
Fauna este bogată și diversificată, fiind reprezentată de mamifere (șoareci de câmp, pisici sălbatice, vererițe, mistreți, iepuri de câmp, gușteri ș.a.), păsări (lilieci, mierle, cuci, cucuvele etc.). Partea nord-vestică este marcată de pârâul Lungul, care a săpat Cheile Baciului - arie protejată de interes național, unde sunt conservate în situ elemente fosilifere din Oligocen. In apropiere de Pădurea Hoia se afla și Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia”, primul de acest gen din România.
Pădurea Hoia este renumită în lume pentru prezența fenomenelor paranormale, însa acestea au o baza stiințifică prea puțin studiată. Totuși, în anul 1968 un clujean a fotografiat un OZN, fotografie care pare autentică, după părerea specialiștilor.
Pe Dealul Hoia se află statuia legendarului cioban Donath, despre care se spune ca ar fi anunțat autoritațile de sosirea iminentă a turcilor (secolul al XVII-lea – n.n.), care incercau să devieze cursul Someșului prin străpungerea dealului in locul numit până astăzi Tăietura Turcului, iar apoi, asemeni alergătorului de la Marathon, din cauza efortului și a emoțiilor, ar fi murit.