Municipiul Cluj-Napoca este beneficiarul unui patrimoniu cultural bogat și interesant, ansamblurile de arhitectură și siturile arheologice păstrând memoria și identitatea spațiului clujean, definindu-i personalitatea specifică și oferind societății moderne o experiență unică din punct de vedere estetic și emoțional.
Amenajate încă din perioada medievală și apoi în epoca modernă și contemporană, ca spații economice și de petrecere a timpului liber, piețele și zonele pietonale ale orașului vă vor încânta prin diversitatea ansamblurilor arhitectonice – monumente istorice.
Piața Unirii reprezintă încă din vechime centrul vietii economice, spirituale și administrative a orașului, pe amplasamentul ei (în perioada romana – 106-275) desfășurându-se o intensă viața cotidiana, după cum a reieșit din săpăturile arheologice ale ultimelor decenii. A fost cea mai importantă zonă a orașului în secolul al XV-lea, fiind punctul zero al istoriei medievale, moderne și contemporane a acestui oraș. În piață aveau loc și evenimente mai puțin plăcute, cum ar fi execuțiile publice, decapitări, arderi pe rug, spânzurări.
În centrul Pieței Unirii, coborâți privirea și la aproximativ 2 metri față de nivelul orașului de astăzi descoperiți fragmentele din cetatea romană. Cercetările și săpăturile arheologice au scos la suprafață numeroase mărturii și urme de locuire din Napoca romană: tezaure monetare, ateliere de ceramică, arme etc. fiind cantonate actualmente în Lapidariul roman din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. În Piața Muzeului, cea mai veche piață a orașului, puteți vedea conservate în situ ruinele unei construcții din piatră prevăzută cu instalatii de încălzire.
De la periplul roman, descoperiți Clujul gotic sau Clujul baroc. În Piața Muzeului, urme ale primei incinte fortificate a orașului străjuiesc intrarea singurului muzeu de speologie din țară. Turnul de apărare din colțul de Sud-Est al primei incinte fortificate a Clujului datează din a doua jumatate a secolului al XIII-lea.
În Evul Mediu, odată cu dezvoltarea economică și creșterea demografică a orașului, vechiul zid de apărare al Cetății a fost dezafectat începând din secolul al XV-lea, după extinderea considerabilă a suprafeței înconjurate de ziduri, ca urmare a privilegiilor acordate Clujului de către Sigismund de Luxemburg. Astfel, fragmente din a doua incintă fortificată pot fi văzute în perimetrul delimitat de străzile Potaissa, Napoca și Universității. A doua cetate avea dimensiuni mult mai ample fața de prima cuprinzând între ziduri aproximativ 45 de hectare. În secolul al XV-lea erau menționate 18 turnuri în colțurile cetății, la porțile orașului sau intermediar (Turnul Podului, Turnul Mănăstirii, Turnul Croitorilor etc.).
Din cele 18 turnuri de apărare ale cetății astăzi puteți vizita doar Turnul Croitorilor. împreună cu fragmentul de curtină acesta a fost restaurat și inclus în circuitul turistic în 2009.